#COVID-19
Opoziţia.md.

Vladimir Dachi: "Procuratura trebuie să învestigheze emisiunile de la TV8

Recent, întreaga arenă a mass-mediei din Moldova a fost zguduită de dezvăluirile tulburătoare pe care Cristian Rizea le-a făcut publice. Am dorit să aflăm de la Vladimir Dachi, care este poziția oficială a formațiunii.
 
Domnule Dachi, Cristian Rizea este unul dintre liderii partidului pe care îl conduceți. Înainte ca aceste informații să apară în spațiul public, le-ați pus în discuție în interiorul partidului?
 
(V.Dachi) - Vă comunic cu toată sinceritatea, că am aflat toate informațiile din știri. 
 
Cum ați reacționat atunci când ați aflat dezvăluirile pe care le-a făcut colegul dumneavoastră de partid?
 
(V.Dachi) - Eu nu susțin nicidecum amestecul din exterior în viața personală a unei persoane. Dar, în acest caz, lucrurile stau altfel. E necesar ca societatea să cunoască adevărul pentru a evita dezinformarea și propaganda. Dacă în țara noastră structurile abilitate ar fi funcționat în folosul cetățenilor, în mod corespunzător, domniile lor ar fi trebuit să expună aceste informații, ci nu Cristian Rizea. Însă, cu regret, realitatea e mult mai sumbră. 
 
Considerați că structurile de stat ar fi trebuit să se ocupe de investigarea acestui caz?
 
(V.Dachi) - Desigur. E obligatoriu. Consider că Consiliul Coordonator al Audiovizualului trebuie să-și expună poziția. Nu voi fi surprins dacă va fi retrasă licența de difuzare a postului de televiziune „TV8”. În cadrul televiziunii se desfășoară propagandă în mod deschis și se sprijină anumiți candidați, fără a se specifica sursa de finanțare. Cu toții ne amintim că Veaceslav Platon a fost persoana de încredere a unui candidat independent la alegerile Parlamentare din acest an. Era absolut necesar să se indice că se achită din fondul electoral sau din contul partidului acelui candidat. Există multe încălcări. Cu toții înțelegem prea bine că relația prezentatoarei TV, care se bucură de o autoritate majoră, cu un bandit și raider Nr. 1 din spațiul CSI, a atras după sine un plan bine conturat. Interviuri angajate cu întrebările necesare și, cel mai probabil previzibile, fără niciun dubiu, înseamnă propaganda deschisă cu un singur scop - de a manipula opinia publică în favoarea intereselor lui Platon. 
 
De asemnea, aș dori ca procuratura să se autosesizeze în privința întregii activități a postului de televiziune „TV8”. Nu exclud că Natalia Morari, cît și echipa intreagă TV8,  foloseau calitatea de jurnalist pentru a intervieva victimele atacurilor raider înfăptuite de Platon, pentru a afla poziția acestora, informații suplimentare dar și acțiunile pe care urmau să le întreprindă.  
 
Sunt de părere că această relație a depășit orice limite morale pe care le discută societatea. Cred că e cazul ca Procuratura să se implice cât se poate de obiectiv. Mai cu seamă că, anterior, se vehicula că Natalia Morari și Veaceslav Platon fac parte din aceeași grupare criminală. Dar, cu toții știm bine, că în țara noastră, zvonurile nu apar din pod. 
 
 
Mariana Rață a depus o plângere în instanță împotriva lui Cristian Rizea. Ce acțiuni veți întreprinde?
 
(V.Dachi) - Ne vom adresa în mod oficial la Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru a verifica conținutul emisiunilor recente de la „TV8”: „Politica cu Natalia Morari”, „Cutia Neagră”, în special acea în care au fost invitați Veaceslav Platon,  Alexandr Stoianoglo și persoanele din anturajul lor, dacă se conțin elemente de propagandă sau alte ilegalități. În general, ar fi putut fi influențată investigația furtului miliardului, și scopul principal putea fi de a duce în eroare această investigație. Nu sunt procuror, dar cred că sunt multe semne de întrebare.
 
Am urmărit câteva dintre interviurile Nataliei Morari cu Platon, se vede cu ochiul liber că e propagandă curată. Eu dau crezare informațiilor expuse de Cristian Rizea și sper că instanța va investiga și va clarifica lucrurile. Nici nu e nevoie să cunoaștem multe, vedem ce se întâmplă în jur. Cum se întâmplă că sursele mass-media, din bandiți și corupții notorii, peste un timp încearcă să-i prefacă în eroi nevinovați.
 
Vă mulțumim pentru răspunsurile oferite.
Stimate utilizator, înca nu sunteți înregistrați. Vă recomandăm să vă înregistrați sau să vă logați.